Performance
Pietpourri
een script voor een schooltoneelstuk uit een parallel heden
17 november 2017, 19:00 uur
Locatie: 
Galerie de Kromme Elleboog
Samengesteld door: 
MAMA’s Artistic New Talents Lila Athanasiadou & Darly Benneker
In een parallelle fictieve wereld is het fenomeen Zwarte Piet in Nederland afgeschaft. De dag na de uitspraak heeft een lokaal radiostation vier Rotterdammers uitgenodigd om uit te zoeken welk vacuüm hij heeft achter gelaten en hoe dit opgevuld moet worden.
“Wat is het échte gevoel van Sinterklaas?” vraagt de radiopresentator. “Het geheimzinnige van de vermomming, het eten en de viering, is het jaarlijkse terugkerende karakter belangrijk of is het gewoon een kans om geschenken uit te wisselen? Zou er iemand in de voetsporen kunnen treden van Zwarte Piet? Moet het een menselijke Piet zijn, zoals Piet Mondriaan, of een fantasiefiguur - halfmens halfdier - wat als het paard van Sinterklaas transformeert naar een centaur?"

Op 30 oktober kwamen een jonge academicus, een geschiedenisdocent en vader, een middelbare scholiere en een VO-docent wiskunde samen in de Rotterdamse LGM studio om gezamenlijk een experiment uit te voeren. Zij werden gevraagd om, als zichzelf, zich een fictieve realiteit voor te stellen waarin Zwarte Piet slechts nog een deel van het verleden is. Theaterschrijver Tommy Ventevogel transformeerde het gesprek om in een schooltoneelstuk.

Op vrijdag 17 november, presenteert MAMA een voordracht van Pietpourri. Het theaterscript voegt een verscheidenheid aan opvattingen samen in één verhaal. Het geeft een absurdistische kijk op de jaarlijks terugkerende discussies, die tot op heden nog onopgelost blijven. Het theaterstuk poogt op een respectvolle manier de discussie over wat de viering betekent voor verschillende individuen tot stand te brengen.

Het initiatief om het script te ontwikkelen komt van MAMA´s Artistic New Talents Lila Athanasiadou & Darly Benneker en werd geïnspireerd door de herfsttentoonstelling Gentle Dust, die onderzocht hoe machts- en geweldsverhoudingen uit het koloniale tijdperk doorwerken in het heden.

Pietpourri wordt gepresenteerd in het kader van ´De Bonte Harlekijn; een onderzoek naar het historisch en spiritueel fenomeen Zwarte Piet´, een event van stichting Kracom. Stichting KraCom vertolkt (lokale)mythologie in de openbare ruimte teneinde een verbinding tussen mensen, omgeving en geschiedenis te bewerkstelligen. meer informatie
Prijs: €
5,00 excl. verzendkosten. Klik hier om te bestellen.
In samenwerking met: 
Stichting Kracom