Tentoonstelling
Gentle Dust
Leaving the Museum of Modern Art
Van 
donderdag 7 september 2017
t/m 
zondag 29 oktober 2017
8 september - 29 oktober 2017
Locatie: 
Showroom MAMA
Met bijdragen van: 
Pelumi Adejumo, Albinus, Susu Amina, Tirza Balk, Alina Jabbari, Rianna Jade Parker, Yakari Gabriel, Abdel-Rahman Hassan, Natasha Jacobs, Hudda Khaireh, Isaac Kariuki, Thato Magano, Imani Robinson, Natalia Sorzano, MAMA’s Artistic New Talents; een compositie van Sami El-Enany en een nieuwe video installatie van Dorine van Meel
Samengesteld door: 
Geïnitieerd door Dorine van Meel en samengesteld in samenwerking met Rianna Jade Parker.
Op 7 september opent Gentle Dust, een collectief
project geïnitieerd door Dorine van Meel en samengesteld in samenwerking met Rianna Jade Parker, waarin kunstenaars, activisten en schrijvers zich verbeelden wat kunst kan zijn buiten de zogenaamde neutraliteit van het museum van moderne kunst.
Gentle Dust vertrekt vanuit de erkenning dat deze grote instituten al veel te lang bepalen wat als ‘kunst’ gedefinieerd wordt, en beargumenteert dat de claim die zij leggen op een maatschappijkritische houding weinig betekenis heeft wanneer ze niet tegelijkertijd op actieve wijze de machtsstructuren ontmantelen die ten grondslag liggen aan hun bestaan.
In een nieuwe video-installatie van de Nederlandse kunstenaar Dorine van Meel trekken computer-gegeneerde beelden van verlaten expositieruimten en musea aan ons oog voorbij. Terwijl lagen van digitaal stof zacht neerstrijken op de lege vitrines, en gordijnen achteloos wapperen in de wind, vormt de geluidsomgeving ontworpen door Sami El Enany de achtergrond voor een aantal teksten, geschreven en voorgedragen door de deelnemende kunstenaars en activisten. In deze bijdragen stellen zij hun verhalen, perspectieven en geleefde ervaringen, specifiek binnen de Nederlandse politieke context, centraal. De teksten verkennen hoe de machts- en geweldsverhoudingen uit het koloniale tijdperk doorwerken in het heden door mechanismen van uitsluiting en geïnstitutionaliseerd racisme, en hoe islamofobie en xenofobie hun levens beïnvloedt. De video-installatie als geheel, biedt een platform aan een groeiend aantal stemmen, talen, verhalen en geschiedenissen.

Als onderdeel van de tentoonstelling zal er een naslagruimte met sleutelteksten en beeldmateriaal worden samengesteld door kunsten en schrijver Rianna Jade Parker, mede-oprichter van The Lonely Londoners en Thick/er Black Lines. Deze naslagruimte vormt het startpunt voor een groeiende bibliotheek voor MAMA waarin inclusiviteit en informele gemeenschappen centraal staan.---

7 september, 19:00 – 21:00 uur,
Opening & performance event
Nieuwe bijdragen worden op de avond van 7 september eenmalig live voorgedragen door Susu Amina, Tirza Balk, Yakari Gabriel, Abdel-Rahman Hassan, Alina Jabbari en Dorine van Meel. De performance begint stipt om 20:00 uur en gedurende de voordrachten wordt het publiek verzocht in de ruimte te blijven. Aanmelden via events@showroommama.nl wordt geadviseerd.
 
Gerelateerd