Manique Hendricks studeerde in 2015 af voor haar bachelor kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met een scriptie en een tentoonstelling in 37PK, Platform voor Kunsten over post-internet kunst en de notie van auteurschap online. Momenteel volgt ze de master museumconservator aan de Universiteit van Amsterdam en werkt ze als projectmedewerker bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarnaast is Manique werkzaam als freelance curator en maakt ze tentoonstellingen met Sugar Pop Institute.<br />
Manique Hendricks studeerde in 2015 af voor haar bachelor kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met een scriptie en een tentoonstelling in 37PK, Platform voor Kunsten over post-internet kunst en de notie van auteurschap online. Momenteel volgt ze de master museumconservator aan de Universiteit van Amsterdam en werkt ze als projectmedewerker bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarnaast is Manique werkzaam als freelance curator en maakt ze tentoonstellingen met Sugar Pop Institute.
Jason Page is een kunstenaar en ontwerper afgestuurd aan de Design Academy in Eindhoven. Daarvoor werkte hij bij het reclamebureau KesselsKramer en hij heeft zojuist zijn residentie bij Atelier van Lieshout afgerond waarvoor hij de titel van zijn tentoonstelling #AmericanInResidence gebruikte om zijn residentie te archiveren en maakte een t-shirt serie met zijn beste Instagram foto’s.<br />
Jason Page is een kunstenaar en ontwerper afgestuurd aan de Design Academy in Eindhoven. Daarvoor werkte hij bij het reclamebureau KesselsKramer en hij heeft zojuist zijn residentie bij Atelier van Lieshout afgerond waarvoor hij de titel van zijn tentoonstelling #AmericanInResidence gebruikte om zijn residentie te archiveren en maakte een t-shirt serie met zijn beste Instagram foto’s.
Maarten Brinkerink studeerde in 2007 af van de masteropleiding Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Een half jaar later startte hij als projectleider voor het Open Beelden project bij de R&D afdeling van Beeld en Geluid. In het begin lag zijn focus op open toegang als distributiemodel voor digitaal erfgoed. Inmiddels is het expertisegebied van Maarten uitgebreid met kennis over auteursrecht, crowdsourcing en hergebruik van digitaal erfgoed.
Maarten Brinkerink studeerde in 2007 af van de masteropleiding Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Een half jaar later startte hij als projectleider voor het Open Beelden project bij de R&D afdeling van Beeld en Geluid. In het begin lag zijn focus op open toegang als distributiemodel voor digitaal erfgoed. Inmiddels is het expertisegebied van Maarten uitgebreid met kennis over auteursrecht, crowdsourcing en hergebruik van digitaal erfgoed.
Matthijs Booij is medeoprichter van Patty Morgan, een online platform waar kunstenaars hun werk kunnen verkopen. Ook startte hij de website onthousanddrawingspensionplan.nl waarmee hij zichzelf van een pensioen verzekerd door mensen zijn tekenen via internet te laten kopen.
Matthijs Booij is medeoprichter van Patty Morgan, een online platform waar kunstenaars hun werk kunnen verkopen. Ook startte hij de website onthousanddrawingspensionplan.nl waarmee hij zichzelf van een pensioen verzekerd door mensen zijn tekenen via internet te laten kopen.
Expert meeting
$ Art Work Pays Off €
Kom praten over de invloed van sociale media op jouw kunstpraktijk met MAMA, kunstenaars en experts uit de IRL kunstwereld.
Van 
donderdag 15 juni 2017
t/m 
donderdag 15 juni 2017
15 juni 2017 19:30 – 22:00
Locatie: 
Auditorium in TENT/Witte De With
Met bijdragen van: 
Jason Page, Matthijs Booij, Manique Hendricks, Maarten Brinkerink en Tommy Ventevogel
Samengesteld door: 
Marloes de Vries
Stel je voor: Op een ochtend word je wakker en je bent gerepost door Lena Dunham, je hebt ineens 3000 likes. ‘Ik heb het gemaakt,’ denk je. ‘Ik word een bekende kunstenaar die harde pegels verdient via sociale media.’ Wanneer je de volgende foto upload wacht je vol verlangen op de binnenkomende likes. Er gebeurt niks. Terwijl de endorfine langzaam wegzakt realiseer je dat een broodje exposure nul voedingswaarde heeft.
Wil je weten hoe je moet surfen op de sociale media golf? Op zoek naar een manier om online $€$ te verdienen? Vraag je je af of jouw werk instant leuk is? We are here 4 you.
Op 15 juni organiseert MAMA een expert meeting die draait om de centrale vraag: Hoe beweeg je voorbij de vluchtigheid van sociale media en eis je een plek op in de IRL kunstwereld? Deze vraag wordt uitgesplitst in vier onderwerpen die bediscussieerd worden in kritische en praktische sessies waarbij experts aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en informatie te verstrekken. De kritische sessies duiken dieper in de invloed van sociale media op kunst en de context die deze media hiervoor kunnen bieden. De praktische sessies geven je hands-on inzicht voor het gebruik van sociale media als promotionele tool. Elk onderwerp wordt ingeleid door een expert uit de kunst en cultuur sector. De sessies zijn kringgesprekken waarin iedereen een stem heeft. Haal het meeste uit deze sessies door de vragen te stellen die je nooit eerder hebt durven vragen!
Wanneer je jouw kaartje koopt kun je kiezen uit twee sessies van 45 minuten, gehouden in opeenvolgende rondes. De praktische sessies hebben een limiet van 15 deelnemers; de kritische sessies hebben geen maximum en dus beschikbaar voor iedereen. Wanneer je aankomt krijg je een speciale sticker die je verteld waar je moet zijn gedurende de avond. Als je je ticket bij de deur koopt zul je waarschijnlijk worden ingedeeld bij de kritische sessies.

Tijdschema
19.00 Deur open
19.30 Plenaire introductie
20.00 Ronde 1: Sessie A en C
20.45 Ronde 2: Sessie B en D
21.30 Plenaire ronde van de avond

Ticket voor alle rondes: € 7,50
Bestel jouw ticket hier
Er is een gelimiteerd aantal plaatsen vrij dus wees er snel bij!

Ronde 1
Kies één van onderstaande sessies:
A. Instant Image (kritisch)
Expert: Jason Page
Hypes, trends en plat consumentisme dringen door in on- en offline visuele stijlen. Hoe blijf je bij jezelf in deze millennial pink tsunami?
Ziet mijn werk er goed uit op de foto? Hoeveel share-ability heeft mijn werk? Kan sociale media gebruikt worden als platform voor kunst of zelfs al medium?

C. Making Money (praktisch)
Expert: Matthijs Booij
Sociale media kunnen een je een weg voorbij het broodje exposure bieden en je harde pegels opleveren. Wat dacht je van je pensioen veilig stellen met een website, of je werk verkopen op een online platform?
Wat zijn verdienmodellen in het sociale tijdperk? Wat zijn creatieve manieren om online geld te verdienen?

Ronde 2
Kies één van onderstaande sessies:
B. Gatekeepers (kritisch)
Expert: Manique Hendricks
De eindeloze stroom van online bewustzijn vraagt om online curatoren die in toenemende mate proactief zijn in wat ze selecteren en presenten. Worden zij de nieuwe poortwachters van smaak? Is hun rol anders, bijvoorbeeld inclusiever, dan de curatoren die werken in traditionele (fysieke) ruimtes?
We bepaald er wat er gezien wordt? Hoe wordt kunst online gevalideerd? Zijn kunstinstellingen nodig om de kwaliteit van online kunst te valideren? Heeft de toegankelijkheid van online gemeenschappen de IRL kunstwereld meer inclusief gemaakt?

D. Copyright (practical)
Expert: Maarten Brinkerink
Het was zeker trending topic toen Zara de illustraties van Tuesday Bassen kopieerde voor hun nieuwe modelijn. Dit is helaas bij lange na niet het eerste geval van niet gecrediteerd kopiëren door grote bedrijven. Je werk online delen is een van de voordelen van het internet, maar hoe zorg je ervoor dat jouw werk gedeeld wordt zoals jij dat wilt?
Wat zijn nieuwe manieren om jouw online deelbaarheid te controleren? Is copyright een achterhaald principe? Hoe balanceer je auteursrechtelijke schending, remixen en open toegankelijkheid?

Art Work Pays Off is onderdeel van Wallpaper, het all-inclusive open call project van MAMA en Art Baby Gallery. Ben je op zoek naar een plek in de IRL kunstwereld? We feel u. Zend jouw werk in online via wallpaper.showroommama.nl


 
Downloads