Tentoonstelling
CHOK
Solotentoonstelling Younes Chokry
Van 
zaterdag 8 april 2017
t/m 
zondag 16 april 2017
Opening 7 april 18:00 - 21:00
Locatie: 
MAMA's Showroom, Witte de Withstraat 29-31
MAMA presenteert, in samenwerking met CHOK, de eerste solotentoonstelling van de Rotterdamse illustrator Younes Chokry. CHOK is een initiatief van vrienden opgericht als eerbetoon te brengen aan Younes Chokry, die sinds kort niet meer onder ons is. Younes liet 13 schetsboeken na, die een inkijkje geven in zijn ongelofelijk rijke binnenwereld bewoont door monsters, skeletten en bizarre personages. Loop MAMA’s showroom binnen en ontdek het eigenaardige universum van deze bijzondere jonge illustrator.
Chok
In de schetsboeken van Younes, Chok voor vrienden, is de ontwikkeling van zijn persoonlijke visuele stijl op de voet te volgen. Zijn de eerste boeken nog voorzichtig en schetsmatig, tegen schetsboek nummer 10 wordt Chok's cartooneske stijl helderder en de onderwerpen grimmiger. We zien symbolen terug komen van de Vrijmetselaren, pentagrammen, kwijlende octopussen en in reliëf uitgewerkte omslagen. De zwarte humor druipt van de pagina’s: een vervaarlijk zwaard doorklieft een stuk kaas, schattige monsters verwelkomen je in de hel en een gemuteerde éénogige Mickey Mouse heeft vier armen en rotte tanden. Chok’s schetsboeken laten zien welke technieken hij beheerste, maar tonen vooral de hand van een opmerkelijke kunstenaar waar we veel meer van hadden willen zien.

Raamproject
CHOK is een raamproject bij MAMA, van 7 – 16 april zullen MAMA’s ramen betrokken worden door Younes’ creaties. In nauwe samenwerking met CHOK is een selectie van zijn schetsboeken vertaald naar een raam vullend visueel spektakel, daarnaast zijn binnen de originele schetsboeken te bekijken en veel meer. De tentoonstelling wordt gehost door CHOK.

Volg CHOK op Facebook en Instagram


Met dank aan: 
Tim Braakman en Grafisch Lyceum Rotterdam
 
Links