Foto: Tomas Mutsaers
Foto: Tomas Mutsaers
Performance
Winterwende
Op 
woensdag 21 december 2016
Woensdag 21 december 2016, 11.44 uur
Locatie: 
MAMA's Facebook-pagina
Met bijdragen van: 
echo + seashell (Susan Kooi & Henna Hyvärinen)
Kom de Winterwende vieren bij MAMA! Het tijdstip dat de zon precies boven de evenaar staat vindt dit jaar plaats op 21 december, precies om 11.44 uur. Het Nederlands-Finse performanceduo echo + seashell (Susan Kooi en Henna Hyvärinen) luidt online (Facebook Live) de terugkomst van het licht en het lengen van de dagen in.
Speciaal voor MAMA draagt echo + seashell, live vanuit Helsinki, een nieuwe tekst voor. Het duo deed afgelopen september een performancetour door Canada, stond eerder op het comedypodium van MAMA’s Laff Box en in Paradiso, Amsterdam. Hun 'No Future Musical' is te bekijken en beluisteren op Vimeo.

Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond gevierd, omdat dit solstitium het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis, als het ware rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen. Daarom ging het feest rond de winterwende veelal gepaard met het maken van licht in al haar gedaanten: lampen, kaarsen, vuur.

De datum voor het christelijke kerstfeest gaat wellicht terug op de datum van de winterzonnewende in de oude Romeinse kalender. Sinds de vierde eeuw n.Chr. werd op die dag het feest van Sol Invictus, ofwel de Onoverwinnelijke Zon, gevierd. Het christendom heeft die datum vermoedelijk overgenomen omdat Christus met de zon werd geassocieerd. In het Romeinse Rijk vierde men op 21 december de saturnaliën.

Bezoek onze Facebook-pagina op 21 december om 11.44 uur om dit online evenement live bij te wonen.
 
Gerelateerd