Tentoonstelling
Family Viewing in de wijken
Te gast in de buurthuizen van Rotterdam-Zuid
Van 
maandag 27 februari 2006
t/m 
vrijdag 17 maart 2006
Locatie: 
Wijkaccomodaties De Larenkamp en Lombardijen
De internationale tentoonstelling Family Viewing - The Pilot Episode, die in februari tijdens Art Rotterdam in premiere ging, heeft een spannend traject afgelegd. De show reisde na de kunstbeurs integraal verder naar twee buurthuizen in de stad.
In deze thematische groepstentoonstelling geven internationale kunstenaars een gevarieerde kijk op het familieportret. In schilderijen, beelden, foto's en video's wordt op uiteenlopende wijze het fenomeen familie centraal gesteld. Family Viewing - The Pilot Episode is een initiatief van de Britse kunstenaar Jemima Brown, die op deze manier - als curator én als deelnemend kunstenaar - een bredere context biedt aan haar eigen kunst die familie als inspiratiebron heeft. Ook de monumentale portretten die fotograaf Hendrik Kerstens van zijn dochter maakt en de geènsceneerde familiekiekjes van kunstenaarsduo Bert Sissingh en Sjoukje Boersma oogsten veel lof.

Naast een bezoek aan de expositie Familie! biedt MAMA de buurtbewoners van Zuidwijk en IJsselmonde de gelegenheid een tekenworkshop te komen volgen. Twee keer per week staat een professionele kunstenaar van MAMA klaar om mensen te begeleiden in het portretteren van een model. Dat model mag door de deelnemers zelf worden meegenomen en kan een broer, tante, maar ook een buurman of vriend zijn. Tekenen uit het hoofd of aan de hand van een foto mag natuurlijk ook.

In De Larenkamp kwamen scholieren van het Nova- & Albedacollege op bezoek om hun familieleden te tekenen. Ook kreeg een groep Nieuwe Rotterdammers een rondleiding langs de tentoonstelling. Voor hen had dit thema extra betekenis omdat familie binnen de meeste andere culturen een grote centrale rol speelt. Een andere groep voor wie familie erg belangrijk is, zijn de ouderen; zo zullen in Lombardijen nog enkele schilderclubs voor ouderen deelnemen aan de workshops.

Aan het eind van iedere workshop wordt er een selectie gemaakt uit de artistieke oogst van die dag. Deze tekeningen worden vervolgens een week lang geëxposeerd in het wijkcentrum; de werken van internationale kunstenaars en wijkbewoners hangen dan harmonieus zij aan zij!
 
Gerelateerd
Family Viewing
Tentoonstelling