Bona Dea
Opening Lonely Planet van Susan Kooi
Op 
zondag 4 december 2016
Zondag 4 december, 16.00 - 19.00 uur
Met bijdragen van: 
Susan Kooi
Showroom MAMA opent zondag 4 december vanaf 16.00 uur de solotentoonstelling “Lonely Planet” van Susan Kooi. Deze presentatie vormt het eerste deel van een drieluik, waarvoor Susan afreisde naar Campania, een regio in Zuid-Italië die door de Romeinen bekendstond als “Campania Felix” ofwel “het vruchtbare platteland”. Op de opening vieren we Bona Dea, een mysterieus feest ter ere van de Romeinse godin van de vruchtbare aardbodem.
Voor het eerste deel van "Lonely Planet" werkte Susan in terracottafabriek Fornace Falcone, zocht naar objecten in Napels, bezocht Griekse overblijfselen in Paestum en vond aloude graffiti in Pompeï. In MAMA toont Susan voorwerpen die zij vond en vervolgens poëtisch reconstrueerde. De objecten worden tot leven gewekt tijdens verschillende re-enactments gedurende de tentoonstellingsperiode.

Op de opening vieren we een mysterieus feest ter ere van Bona Dea, de Romeinse godin van de vruchtbare aardbodem die later ook werd geïdentificeerd als Terra, Ops, de Magna Mater, Ceres en Fauna. Haar feest werd in het Romeinse Rijk op 4 december gevierd. Op deze dag werd het huis van de viering versierd met wijnbladeren en planten, en werden alle afbeeldingen van mannen en mannelijke dieren bedekt. Het was een feest en banket alleen voor vrouwen, met vrouwelijke musici, plezier, spelletjes en wijn. Dat laatste werd eufemistisch aangeduid als "melk", en de verpakking als een "honingpot". De riten heiligden het tijdelijk wegnemen van de gebruikelijke beperkingen die werden opgelegd aan Romeinse vrouwen van alle klassen en achtergronden binnen de Romeinse traditie.

Tijdens de opening van “Lonely Planet” en de viering van Bona Dea zijn mannen zeer welkom, mits ze zich bescheiden opstellen. Verkoold en geconserveerd voedsel uit Pompeï wordt gereconstrueerd tot eetbare snacks die geserveerd worden tijdens het openingsbanket. Ook zal Bacchus “melk” en “honing” serveren.

Gelijktijdig aan de opening vindt de presentatie plaats van de begeleidende publicatie “Lonely Planet - Campania Felix”, met bijdragen van Maurits de Bruijn, Hanna Bervoets, Vincent Hunink, Tommi Vasko, Marloes de Vries, Nathalie Hartjes en Susan Kooi. De publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books en is verkrijgbaar in MAMA's showroom en via onze website.
 
Gerelateerd