Julius Thissen, A Received Notion of Masculinity, 2014-15.
Julius Thissen, A Received Notion of Masculinity, 2014-15.
Suzie van Staaveren, Ceramic Rings (2015). Photo by Luka Karssenberg
Suzie van Staaveren, Ceramic Rings (2015). Photo by Luka Karssenberg
Nina Cristante, W, Music Video Still (2016-17)
Nina Cristante, W, Music Video Still (2016-17)
Life Sport 02
Life Sport 02
"W" by Nina Cristante, 2016.
Tentoonstelling
CONDITION
Oefeningen in het oprekken van de limieten van het fitte lichaam
Van 
vrijdag 9 september 2016
t/m 
zondag 30 oktober 2016
Opening: vrijdag 9 september 2016, 18:00-23:00 uur
Locatie: 
MAMA, Witte de Withstraat 29-31, Rotterdam
Met bijdragen van: 
Vanessa Brazeau, Nina Cristante, Florentina Holzinger, Life Sport, Claudia Maté, Suzie van Staaveren, Julius Thissen
MAMA presenteert CONDITION, een groepstentoonstelling waarin de relatie tussen kunst, fitness en de grenzen van het lichamelijk vermogen wordt onderzocht. MAMA toont nieuwe werken van kunstenaars die verschillende perspectieven op het fitte lichaam laten zien. Naast de tentoonstelling biedt CONDITION ruimte voor performance, training en fysiek welzijn.
In de rusteloze samenleving is fysiek welzijn een luxe en een koopwaar. Reclames laten ons geloven dat een fit lichaam een keuze is, je hoeft het alleen maar te willen.
Een geoptimaliseerd lijf voldoet niet enkel aan een schoonheidsideaal maar zal ook minder snel breken onder druk. In een maatschappij waarin tijd kostbaar is en efficiëntie een groot goed, lijkt conditie de voorwaarde om te excelleren. Of schuilt er in de onproductieve arbeid van repetitieve handelingen een interessante vorm van weerstand tegen dit systeem van doelmatigheid?

De kunstenaars in CONDITION tonen, elk vanuit hun eigen fascinatie met beweging, dat trainen niet altijd alleen een fit lichaam als doel heeft maar ook kan dienen als oefening in het oprekken van maatschappelijke grenzen. Nina Cristante onderzoekt en ontwikkelt alternatieve systemen voor fysiek welzijn en pleit in haar werk voor zelfredzaamheid en autonomie. In CONDITION toont zij stills uit de nieuwe film "W", die tijdens de opening online in première zal gaan. Life Sport opende in 2014 in Athene, op zoek naar alternatieve kunstfinanciering, een hybride ruimte die zowel joggingbroeken verkoopt en produceert als tentoonstellingsruimte voor kunst is. Life Sport toont in MAMA een installatie van deze joggingbroeken die doet denken aan sportwinkels die fitness verkopen als product en levensstijl. Voor Julius Thissen is zijn lichamelijke ontwikkeling onderdeel van zijn artistieke praktijk. Julius werd geboren als biologische vrouw en onderzoekt in zijn werk de grenzen van (stereotype) mannelijkheid. Vaak werkt hij samen met zijn personal trainer en muze aan performances, in CONDITION toont Julius twee nieuwe performances.

Naast het oprekken van maatschappelijke grenzen en conventies kan beweging ook gebruikt worden om de limieten van het eigen lichamelijk vermogen op te zoeken. Florentina Holzinger maakt explosieve en zeer fysieke performances waarbij blessures niet zelden zijn. Ze werkt samen met Claudia Maté aan animatievideo's waarin Florentina's avatar lichamelijk nog verder kan gaan dan zijzelf. Suzie van Staaveren maakt werk dat uitnodigt tot aanraking en gebruik. In CONDITION toont ze haar keramieken ringen en probeert hiermee het publiek over te halen tot een fysieke uitdaging. Vanessa Brazeau schreef haar scriptie rennend, ze pleit voor een integratie van het lichaam in educatie en geeft tijdens CONDITION een workshop Ideogging.

In CONDITION gaat MAMA op zoek naar alternatieve vormen van fitness en lichamelijk welzijn. MAMA nodigt bezoekers uit dit ook te doen en biedt daarom naast de tentoonstelling een programma aan performances en workshops. Bezoek showroommama.nl voor het actuele programma en inschrijving.


Programma

Performance Julius Thissen (tijdens opening en Kunstavond XL)
Datum: 9 september 2016
Tijd: 19:00 uur

Q&A with Nina Cristante
Datum: 23 september 2016
Tijd: 17:00 uur

Workshop Ideogging door Vanessa Brazeau
Datum: 22 oktober 2016
Tijd: 14:00 uur

Performance: InstaBallet door Florentina Holzinger
Datum: 30 oktober 2016
Tijd: 20:30 uur

Op 9 september zal de film "W" van Nina Cristante online in premiere gaan op amuse-i-d.vice.com.
 
Downloads