Animated Youngsters bij MOTI - Born Digital tentoonstelling
Animated Youngsters bij MOTI - Born Digital tentoonstelling
Animated Youngers - TonTonXL
Animated Youngers - TonTonXL
Vorige / Stop / Volgende
Animated Youngsters - Challenge Accepted!Animated Youngsters - Challenge Accepted!Animated Youngsters - Challenge Accepted!Animated Youngsters - Challenge Accepted!Animated Youngsters - Challenge Accepted!Animated Youngsters - Challenge Accepted!Animated Youngsters - Challenge Accepted!Animated Youngsters - Challenge Accepted!
Presentatie
Challenge Accepted!
12 juli - 23 augustus 2015
Locatie: 
Showroom MAMA
Met bijdragen van: 
Het Animated Youngsters collectief: Quinten Algra (1999), Teun Beens (1999), Nica Bol (1999), Mohammed Daoud (1998), Bart Hahn (1999), Melissa Klein (1996), Pien Poncin (2000), Iris de Smit (1999), Mohamed Tourich (1997)
Samengesteld door: 
Marloes de Vries
Met trots presenteert MAMA Challenge Accepted!, de projectpresentatie van Animated Youngsters. De Animated Youngsters zijn het Rookies Junior collectief dat is ontstaan uit het gelijknamige talentontwikkelingstraject. Challenge Accepted! is het resultaat van het traject waarbij deze groep jongeren onder leiding van MAMA zich in korte tijd heeft ontwikkeld tot de jongste generatie gamekenners.
In de presentatie Challenge Accepted! staan het gedrag en de eigen identiteit van de Youngsters centraal, zowel binnen gaming als het internet. Individueel en in duo's hebben de Youngsters hun opgedane kennis en ervaringen verwerkt in onderzoekende projecten. Mohammed D. is begaan met diversiteit in gaming, hij daagt de homogeniteit van games uit door zichzelf in verschillende games zo waarheidsgetrouw mogelijk na te maken. Pien maakt een film over de gelijkwaardigheid van on- en offline vriendschappen. Mohamed T. biedt met zijn zelf geprogrammeerde, interactieve website de bezoeker de mogelijkheid te ervaren hoe hacken werkt en welk machtsgevoel dit met zich meebrengt.

Animated Youngsters is begin 2015 van start gegaan. Door middel van twee Try Outs in januari zijn tien ambitieuze en getalenteerde jongeren van 14-18 jaar geselecteerd en uitgenodigd deel te nemen aan een intensief vrijetijdsprogramma, waarin ze een rijk aanbod van workshops, masterclasses en excursies volgden. De Animated Youngsters, of kort de Youngsters, werden tijdens hun traject uitgedaagd om hun kennis en visie op gaming te vergroten en verdiepen. Door het breed georiënteerde karakter van het programma werden ze met een uiteenlopend spectrum van de gamewereld in aanraking gebracht. Er werden crossovers gemaakt naar kunst, wetenschap en internet. De Youngsters kregen bijvoorbeeld een masterclass van glitch artist Rosa Menkman (1983) en werkten als testpanel mee aan de opera-game PARSIFAL Playingfields: Deel II The Game. Op deze manier ontwikkelde het collectief een kritische blik op de gamecultuur.

Animated Youngsters sluit aan op MAMA's onderzoeksthema Internet Aware, waarbij wordt onderzocht hoe het internet van invloed is op onze beeldcultuur. De gamecultuur is voor MAMA niet nieuw: al in 1997 maakte MAMA de tentoonstelling Game Over. Aan de hand van diverse video- en arcadespellen kon de bezoeker beter inzicht krijgen in de wereld van videospelsystemen. Sinds 2013 onderzoekt MAMA de invloed van het internet op onze beeldcultuur met het thema Internet Aware, waarbij presentaties en werken (off- en online) zijn ontwikkeld met een sterke oriëntatie op internet en nieuwe media, met af en toe een zijstap naar gaming.

Het project Animated Youngsters is gevolgd door filmmakers Marèl Jap-Sam (1989) en Esther Kool (1984). Zij maken een documentaireserie waarin de ontwikkeling van de jongeren centraal staat. De serie zal de basis vormen voor Animated Youngsters Extended, een multimediaal lespakket voor het voortgezet onderwijs. Animated Youngsters Extended wordt in 2016 gelanceerd.

Animated Youngsters is de jongste tak van MAMA's Rookies trajecten, de talentontwikkelingsprogramma's voor jongeren van 16-26 jaar. De Rookies zijn intensief betrokken en hebben een rol gespeeld in onder andere de ontwikkeling van het project, de werving & selectie en de coaching van Animated Youngsters. Het project Animated Youngsters is het tweede project onder de noemer Rookies Junior gericht op 14-18 jarigen. Rookies Junior richt zich op jongeren als makers van kunst en beeldcultuur. Zelf maken motiveert jongeren om zich met kunst en cultuur te identificeren en daar blijvende interesse voor te ontwikkelen. De eerste editie van Rookies Junior was All Girls Street Art Collective (2012-2013), waaruit het nog steeds actieve collectief Onskruid is voortgekomen.
Met ondersteuning van: 
Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Rotterdam-dienst Kunst en Cultuur, Prins Bernhard Cultuurfonds

Gerelateerd
Downloads