Animated Youngsters in het Fries Museum
Animated Youngsters in het Fries Museum
Animated Youngsters
Animated Youngsters
Educatie
Animated Youngsters
Here they are!
Traject: februari – juni 2015
Presentatie: juli – augustus 2015
Met trots presenteert MAMA het nieuwe collectief Animated Youngsters. Na twee Try Outs in januari zijn twaalf enthousiaste en gemotiveerde jongeren geselecteerd die samen het leertraject in gaan. De komende maanden zullen zij zich onder begeleiding van de twee vaste coaches Luis Ramos (1984, Rotterdam) en Lesley Wijnands (1990, Woerden) onderdompelen in de gamewereld. Een presentatie van het afgelegde traject en de resultaten die hierin zijn behaald worden in de zomer van 2015 in Showroom MAMA getoond aan het publiek.
Het leertraject dat het jonge collectief volgt daagt de jongeren uit hun kennis en visie op gaming te vergroten en verdiepen. De Animated Youngsters gaan workshops volgen, op excursie naar congressen en evenementen, games analyseren en professionals uit de game-industrie ontmoeten. Ze worden met een zo breed mogelijk spectrum van de gamewereld in aanraking gebracht, door bijvoorbeeld crossovers te maken naar kunst, wetenschap en internet. Op deze manier ontwikkelt het collectief een kritische blik op de gamecultuur en worden ze opgeleid tot de jongste generatie gamekenners.

De Animated Youngsters volgen in de komende weken een workshop programmeren van Robert Karsdorp, docent Game Art & Development aan het Grafisch Lyceum Rotterdam; brengen een bezoek aan de tentoonstelling New Horizons: de kunst achter games in het Fries Museum en volgen een workshop Game Design van Jan-Maarten Nachtegeller, werkzaam bij gamestudio Gamious. Daarnaast brengen ze onder andere een bezoek aan TonTon Club XL, een weekend vol newschool arcadespellen, gaan ze een workshop met glitch-kunstenaar Rosa Menkman volgen, brengen ze een bezoek aan de tentoonstelling Born Digital in MOTI en gaan ze een workshop over culturele diversiteit binnen gaming volgen.

Het collectief wordt gedurende het traject gevolgd door filmmaker Marèl Jap-Sam (1989, Amstelveen) en cinematograaf Esther Kool (1984, Rotterdam). Zij maken een documentaireserie waarin de ontwikkeling van de jongeren centraal staat. De serie zal de basis vormen voor Animated Youngsters Extended, een multimediaal lespakket voor het voortgezet onderwijs. Animated Youngsters Extended wordt in 2016 gelanceerd.

Animated Youngsters is het tweede Rookies Junior project van MAMA. Rookies Junior richt zich op jongeren van 14 tot 18 jaar als maker van kunst: het zelf creëren is voor deze doelgroep een belangrijke motivatie om zich met kunst en cultuur te identificeren en daar blijvende interesse voor te ontwikkelen. De eerste editie van Rookies Junior was All Girls Street Art Collective (2012-2013), waaruit het nog steeds actieve collectief Onskruid is voortgekomen.


Voor meer informatie zie ook: Animatedyoungsters.nl en de Animated Youngsters Facebookpagina
Gerelateerd