Tentoonstelling
Outsourcing Performance
Van 
zaterdag 20 december 2014
t/m 
zondag 8 februari 2015
Opening: vrijdag 19 december 2014, 17:00-21:00
Locatie: 
Showroom MAMA, Witte de Withstraat 29-31
Met bijdragen van: 
kunstenaarsinitiatief beyoncé (NL), Red Bandana Country Dancers (NL), The Holls Collective (NL), Leonie Kuipers (NL), Jaleel Roy-Lindsey (SR), Marcin Kaminski (PL), Fraser Stewart (UK), David Brazier (AU) & Kelda Free (UK), Swatantra Theatre (In)
Outsourcing Performance is een project waarvoor MAMA haar onderzoek naar verschillende presentatie- en productieplatformen extra aanzet. De afgelopen jaren heeft MAMA zich verdiept in performancekunstenaars die het verloop van hun performance door het publiek laten bepalen. Dit leverde tentoonstellingen op als Ryan McNamara's solotentoonstelling Survey en Oscar Murillo's Ossie's Bingo Boutique.
Voor Outsourcing Performance heeft MAMA kunstenaars gevraagd een script te schrijven voor één of meer performances en daarbij de randvoorwaarden en regels voor de uitvoerder te bepalen. De kunstenaar is niet zelf de performer; de uitvoering wordt uitbesteed aan outsourcebedrijven als fiverr.com en Brick Work India, en ook aan MAMA's publiek. Veilig, efficiënt en voordelig.

De resultaten van de scripts worden gepresenteerd in een interactieve tentoonstelling die doorlopend wordt aangevuld met nieuw, uitbesteed werk. Outsourcing Performance start met een opstelling van een aantal video's en zal naarmate het project vordert, groeien. De tentoonstelling wordt vrijdag 19 december geopend met een serie interactieve demonstraties van o.a. line dancing. Een selectie geoutsourcete performances wordt gepresenteerd op de Rotterdam Art Fair, 4-8 feb 2015, in het onderdeel Intersections.

Outsourcing Performance is een belangwekkend project in een tijd waarin meer en meer niet-tastbare arbeidsprocessen op verschillende locaties in de wereld worden uitbesteed. Amazon's Mechanical Turk – een internet marktplaats voor kunstmatige intelligentie taken – is slecht één van de goede voorbeelden hiervan. Ook voor de creatieve industrie zijn deze ontwikkelingen op termijn van invloed. Outsourcing Performance kijkt hoever de grenzen van het artistieke proces kunnen worden opgerekt en hoe deze nieuwe processen de kunstenaarspraktijk kunnen herijken.

Outsourcing Performance valt onder MAMA's thema All Together Now. Binnen dit thema nodigt MAMA kunstenaars uit die het publiek een centrale rol geven in de totstandkoming van hun werk. Synchroon aan de ontwikkelingen in de kunst zelf, en in de praktijk van de kunstenaars, en logisch voortkomend uit MAMA's open karakter en inhoudelijke oriëntatie zoeken wij naar nieuwe manieren waarop het publiek geactiveerd wordt en kan participeren. De ontwikkelingen binnen de beeldende kunst – parallel aan maatschappelijke ontwikkelingen – laten zien dat het publiek een steeds belangrijkere rol krijgt of opeist.

Outsourcing Performance is het laatste project van MAMA's voormalige curator Gerben Willers en het eerste project van MAMA's nieuwe curator Marloes de Vries.
 
Downloads