Bruno Zhu, 'Watching' en 'Leaving', 2014
Bruno Zhu, 'Watching' en 'Leaving', 2014
Gitte Henrikx, Menselijke Dingen, 2014
Gitte Henrikx, Menselijke Dingen, 2014
Henk Otte, Orde van Dienst, 2012
Henk Otte, Orde van Dienst, 2012
Iztok Klančar, from the series 'Reverence', 2014
Iztok Klančar, from the series 'Reverence', 2014
Tentoonstelling
Undertow
Van 
zaterdag 11 oktober 2014
t/m 
zondag 30 november 2014
Opening: vrijdag 10 oktober 2014, 17:00-21:00
Locatie: 
Showroom MAMA
Met bijdragen van: 
Gitte Hendrikx (1992, BE), Ursula Jernberg (1977, NL), Iztok Klančar (1980, SI), Henk Otte (1985, NL), Bruno Zhu (1991, PT).
MAMA toont het werk van vijf unieke kunstenaars die in hun werk menselijk gedrag onder een vergrootglas leggen. Ze delen een fascinatie voor de onderstromen van het menselijk bestaan, voor de bewuste en onbewuste rituelen, levensovertuigingen en conformistische codes die gedrag sturen.
De titel Undertow verwijst naar deze onderstromen, die als een tweede laag de werken een visuele complexiteit geven. Hierdoor wordt een te eenduidige interpretatie van de werken onmogelijk gemaakt. Een tweede gemeenschappelijke factor in de vijf praktijken is dat de kunstenaars hun werk baseren op langlopende beeldonderzoeken. Hierdoor toont Undertow een dwarsdoorsnede van de mogelijkheden uit de hedendaagse visuele cultuur; van formeel onderzoek met een grote technische concentratie tot semi-autobiografische snapshots.

De kunstenaars hebben in de aanloop tot de show gesprekken met externe gesprekspartners – Femke Lutgerink (FOTODOK), Erik Vroons (New Dawn) en fotograaf Otto Snoek – gevoerd; partners die door betrokkenheid bij (documentaire-) fotografie een goed oog hebben voor unieke registratie van menselijk gedrag.

Undertow valt onder MAMA's thema Eyes Wide Open. Hierin onderzoeken we hoe het werk van kunstenaars deel uit maakt van, en een alternatieve kijk biedt op de realiteit. In de keuze die MAMA maakt voor kunstenaars binnen haar programma geldt dat de betekenis zichtbaar mag zijn, aan de oppervlakte van het werk mag liggen, zonder eenduidig te worden.

Met dank aan FOTODOK en New Dawn.
Met ondersteuning van: 

Downloads