Vorige / Stop / Volgende
BRIDAL SHOWER, 2013. Webcam video, 2 minuten
Tentoonstelling
ASMR
Van 
zaterdag 29 maart 2014
t/m 
zondag 1 juni 2014
Opening 28 maart 2014, 17:00-21:00
Locatie: 
Showroom MAMA
Met bijdragen van: 
Petra Cortright (US, 1986)
Samengesteld door: 
Gerben Willers
MAMA presenteert een solotentoonstelling van de jonge kunstenares Petra Cortright (US, 1986), ASMR.
Cortright verwierf de afgelopen jaren faam met haar YouTube performances en digitale schilderijen. Haar werk werd besproken in onder andere Artforum, TIME, Flaunt Magazine en de New York Times Magazine. Cortrights werk is wereldwijd getoond in verschillende groepstentoonstellingen zoals in het Internet Paviljoen op de Biënnale van Venetië (2009), de San Jose Biënnale (2010) en de Biënnale van Lyon (2013), en de Los Angeles Contemporary Museum of Art. Cortright had solotentoonstellingen in Midnight Club, Berlijn, Preteen Gallery, Mexico Stad en recent in Steve Turner Gallery, Los Angeles.

MAMA laat de meest recente YouTube performances van Petra Cortright zien. Hierin staan zijzelf en haar eigen lichaam centraal. Met de webcam registreert ze simpele acties en handelingen, die ze vaak met standaard effecten uit de basic webcam software bewerkt. Lichaamsdelen worden vergroot, vervormd of verdubbeld. Naast de videowerken worden er nieuwe digitale prints vertoond die speciaal voor deze tentoonstelling worden geproduceerd.

De titel, ASMR, staat voor het neologisme Autonomous Sensory Meridian Response. ASMR kan gekarakteriseerd worden als een plezierig fysieke prikkelende sensatie in het hoofd, de hoofdhuid of perifere zones van het lichaam als reactie op visuele, auditieve en/of sensitieve stimulansen. ASMR, ook wel een 'braingasm' genoemd, werd pas recentelijk opgepikt door de populaire cultuur in de vorm van online blogging communities. Een significant deel van de ASMR gemeenschap bestaat uit jonge vrouwen die hun eigen –soms zeer succesvolle– YouTube kanalen hebben vol zintuigenprikkelende video's.

De solotentoonstelling van Petra Cortright sluit aan bij MAMA's beleidsthema Internet Aware waarin de focus ligt op de online en offline cultuur en kunst en waar objecten en beelden niet begrepen kunnen worden zonder kennis te hebben van de systemen, symbolen en mogelijkheden die het internet biedt en creëert.
 
Downloads