Vorige / Stop / Volgende
Tentoonstelling
.raw esperanto
Van 
donderdag 24 januari 2008
t/m 
zondag 2 maart 2008
Locatie: 
Showroom MAMA
Met bijdragen van: 
Vincent Elka (FR), Ugnius Gelguda (LT), Simon & Tom Bloor (GB), Rob Zimmermann (NL), Gal Kinan (ISR/NL)
Uitgangspunt voor de tentoonstelling is een nieuwe interactieve installatie van Vincent Elka: Sho(u)t. Sho(u)t reageert op verschillende emotionele lagen in stemgeluid, waardoor een wisselwerking ontstaat tussen mens en apparaat.
De verbale opeenstapeling die in de fysieke ruimte ontstaat is, in de woorden van Elka, op te vatten als een emotioneel Esperanto, een taal die ieder voelt, spreekt en begrijpt.
In aansluiting op Sho(u)t programmeren we werken van kunstenaars die de relatie tot gezag, hoe er mee om te gaan en op te reageren, laten zien.

Het werk Zalgiris van de jonge Litouwer Ugnius Gelguda verwijst naar een roemruchte veldslag, en daarmee naar een van de ijkpunten in het nationaal geheugen. Gelguda zet zich in zijn werk af tegen de mechanismen en machinaties van het collectief, die, naar zijn mening, vijandigheid en vervreemding veroorzaken. De militaristische, patriarchale traditie van de Israƫlische cultuur wordt door Gal Kinan uitgangspunt om, door kinetische objecten en tekeningen, de verhouding tussen het individu en de staat aan de orde te stellen. De computergestuurde objecten van Rob Zimmermann op hun beurt, leggen de relatie tussen technologie en de menselijke natuur, tussen gemechaniseerd handelen en de functie van rituelen als ordenend kader; computerprogramma's en dogma's hebben volgens Zimmermann veel met elkaar gemeen.

De gebroeders Simon en Tom Bloor tenslotte hebben in een paar jaar tijd een oeuvre opgebouwd, waarin hun interesse in sociale radicalen de rode draad is. Het individu dat botst met sociale structuren wordt door hen uit de historische vergetelheid gehaald en een plek op het podium gegeven. MAMA sluit met deze tentoonstelling aan op het thema 'Free Radicals' van het Exploding Cinema programma, onderdeel van het 37e Internationale Film Festival Rotterdam (IFFR) Free Radicals (vrije radicalen) is de gangbare term in de chemie voor bijzondere moleculen of atomen die soms hevige reacties uitlokken. Nu slaat het op kunstenaars die met een zelfde radicale inslag te werk gaan. Sho(u)t van Vincent Elka kreeg een eervolle vermelding op Ars Electronica 2007 in de categorie 'interactive art'.

Extra
Ook dit jaar pakt MAMA uit tijdens de museumnacht en kan je tot 02:00 uur de tentoonstelling .Raw esperanto op je in laten werken.

Als extra special komen de jongens van Dit is dit in actie met Dit is dit, MAMA en alsof dat nog niet genoeg is kan je in de showroom rekenen op een portable oneliner van Simon & Tom Bloor (GB, 1973)
Met dank aan: 
MOT International, London
Galerija Vartai, Vilnius
International Film Festival Rotterdam
 
Gerelateerd
Links