Presentatie
MEME @ MAMA
Van 
zaterdag 11 mei 2013
t/m 
zondag 26 mei 2013
Van 11 t/m 26 mei 2013. Opening: vrijdag 10 mei 2013, 17:00-22.00
Met bijdragen van: 
Maurice Gobert, Simcha van Helden, Diedrik Sibma, Maud Vink, Rowan van As, Jasper Lammers, Henry Schofield, Andrea Grevink
Samengesteld door: 
MAMA: Gerben Willers, Margriet Brouwer. WdkA: Lizan Freijsen, Karin Arink, Florian Cramer
In het project MEME @ MAMA hebben studenten van de Willem de Kooning Academie zich verdiept in internetmemes. Een internetmeme is een concept dat van persoon tot persoon wordt verspreid via het internet in de vorm van een foto, video- of audiobestand, gerucht, citaat; via elk internetkanaal dat vrijwillig delen toelaat.
Een belangrijk kenmerk van een meme is dat het verschillende vormen en versies kan hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de op dit moment populaire 'Harlem Shake'. Populaire memes uit het recente verleden zijn de Techno Viking, All Your Base Are Belong To Us en de Nyan Cat.

Tijdens het project MEME @ MAMA hebben de studenten van de Willem de Kooning Academie de memes vanuit verschillende hoeken benaderd en onderzocht. Zij werden hierbij ondersteund door MAMA's stafleden Margriet Brouwer en Gerben Willers. Florian Cramer, lector aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam, stond de studenten bij met waardevolle kennis. Het onderzoek van de studenten is uiteindelijk uitgemond in een tentoonstellingsvoorstel waarin het analoog delen en versprei-
den van informatie, parallel aan de digitale manier van informatieverspreiding, wordt onderzocht. Is het gelukt een analoge meme te creëren?

Het concept van een meme werd voor het eerst in 1976 beschreven door evolutionair bioloog Richard Dawkins in het boek The Selfish Gene. In dit boek poogt Dawkins uit te leggen hoe (genetische-) informatie verspreid wordt. Internetmemes zijn
te zien als een genenverzameling die specifiek is aan de cultuur en verschijningsvormen van het internet.

MEME @ MAMA maakt deel uit van MAMA's programmatische lijn 'Internet Aware'. Het internet is het meest dominante medium van deze tijd. De analoge en digitale wereld worden steeds meer met elkaar vervlochten. Het internet is in ons dagelijks leven doorgedrongen en biedt tegelijkertijd mogelijkheden om dit te beïnvloeden en onze identiteit te manipuleren. Binnen het thema Internet Aware laten we het werk zien van kunstenaars die zich bezighouden met de mogelijkheden die het internet biedt en wat de invloed van het internet is op onze beeldcultuur.
Deze samenwerking met de Willem de Kooning Academie is een pilot project waarin we onderzoeken op welke manier MAMA's Rookie-traject kan bijdragen aan de opleidingen van de Willem de Kooning Academie en vice versa.
In samenwerking met: 
Willem de Kooning Academie
 
Downloads