Tentoonstelling
9 Eyes
Van 
zaterdag 19 januari 2013
t/m 
zondag 17 februari 2013
Locatie: 
Witte de Withstraat 29-31, 3012 BL, Rotterdam
Met bijdragen van: 
Jon Rafman (CA, 1981)
Samengesteld door: 
Gerben Willers
MAMA opent 2013 met de eerste solopresentatie van Jon Rafman in Nederland, 9 Eyes, een verzameling screenshots van Google Street View. 9 Eyes is waarschijnlijk de beste representatie van de hedendaagse 'ge-connecte' wereld. Als een moderne flaneur dwaalt Rafman door de straten van Street View en gaat op zoek naar de meest bizarre, spookachtige en mooie beelden en plaatsen. 9 Eyes bestaat uit honderden beelden en is een work in progress.
Rafman begon zijn ontdekkingsreis van Street View in 2008, het jaar waarin het werd gelanceerd als deel van Google Maps. Een van Rafmans tactieken is om de meest nieuwe routes van de Google auto's te volgen zodat hij steden en regio's kan bezoeken die recent zijn gefotografeerd. Dit betekent dat er weinig kans is dat Google de meest vreemde en onverwachte beelden al heeft vervaagd of veranderd. Rafman heeft een grote online schare volgers van zijn werk. Jon Rafman: "I'm famous with Tumblr kids; they're my demographic."

Samen met Oscar Murillo en Joey Verberkt bijt Jon Rafman het spits af van MAMA's nieuwe programmering. Vanaf 2013 programmeert MAMA vanuit drie inhoudelijk verwante lijnen.
In 'All Together Now' is er aandacht voor 'participant activated installations' en performances waarin een rol is weggelegd voor participatie van het publiek maar de kunstenaars de aanjagers zijn van evementen en avonden die anders nooit zouden bestaan.
In het thema 'Eyes Wide Open' zoeken we kunstenaars die zich richten op de sociale, politieke en economische realiteit en dit incorporeren in hun werk.
De laatste inhoudelijke lijn heet 'Internet Aware' waarin de focus ligt op de online en offline cultuur en kunst en waar objecten en beelden niet begrepen kunnen worden zonder kennis te hebben van de systemen, symbolen en mogelijkheden die het internet biedt en creƫert.


 
Downloads