Debat
Re-Public II
13 december 2012, 20:00
Locatie: 
TENT Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
Met bijdragen van: 
Margriet Brouwer, Lisa Kleeven, Michelle Coenen, Marleen Hartjes en Ariadne Urlus
In de tweede aflevering van de serie Re-public neemt TENT samen met Showroom MAMA de groei van informele educatieve relaties onder de loep. Waar bevindt zich kennis over kunst, wie heeft die kennis en hoe wordt ze overgedragen en gedeeld?
Informele educatie - zich afspelend buiten het formele onderwijssysteem - is een krachtige vorm van leren die vaak een sterke sociale component heeft. Mensen creƫren een netwerk en benutten hun sociale omgeving als kennisbron. Deze informele groepen in de kunsten staan vanavond centraal. Informele talentontwikkeling in de kunst speelt zich voornamelijk af buiten het zicht van de beleidsmakers, zodat er nog weinig bekend is over in invloed van het informeel leren op de kunsten.
Op donderdagavond 13 december worden vier voorbeeldpraktijken die zich richten op young professionals en jongeren toegelicht. Margriet Brouwer van Showroom MAMA, Lisa Kleeven van Foam, Michelle Coenen van het Antwerpse AmuseeVous en Marleen Hartjes van Kunstpodium T in Tilburg lichten hun strategieƫn en werkwijze toe. Ariadne Urlus, directeur Showroom Mama, leidt de avond in en zal met hen in gesprek gaan.

Kunstpodium T is een platform voor startende kunstenaars. Centraal staat hun leerling-meester project. Foam (Amsterdam) heeft aandacht voor jong talent in hun DNA, met Foam_lab als het jaarlijks terugkerend initiatief dat young professionals de kans biedt hun talenten te ontwikkelen. Amusee Vous is een 'relatiebureau voor jonge mensen en musea' in Vlaanderen. MAMA biedt met haar hands on talentontwikkelingstrajecten Rookies en Rookies MA een bijzondere positie aan jong talent voor en achter de schermen van de organisatie.