Street Art New York
Street Art New York
Street Art New York
Street Art New York
All Girls Street Art Collective Workhop at Wolfert van Borselen
All Girls Street Art Collective Workhop at Wolfert van Borselen
Aflevering 1. De Try Outs

Music:
Leek by HALP (Coco Bryce Remix)
The Here, The Now by Sander van Dijck

Camera:
Bram Kuiper
Marèl Jap-Sam
Aflevering 2. Try Out II

Een film van Marèl Jap-Sam en René van Zundert
Camera en edit: René van Zundert
Titel: Marèl Jap-Sam
Titel muziek: Leek by HALP (Coco Bryce Remix)
Educatie
All Girls Street Art Collective
Met trots presenteert MAMA het meerdelige project All Girls Street Art Collective: een vernieuwend project op het gebied van street art, kunsteducatie en talentontwikkeling. Centraal staat een groep van twaalf meiden tussen de 14 en 18 jaar die de komende maanden een street art collectief gaan vormen. Het project All Girls Street Art Collective behelst vier onderdelen: de Try Outs, waarin de 12 meiden worden geselecteerd uit de open try outs waaraan naar verwachting zo'n 100 meiden meedoen; het Traject waarin het collectief wordt opgeleid d.m.v. een intens traject van workshops, excursies en theorie; de Tentoonstelling in Showroom MAMA, waarin werk van het collectief wordt gecombineerd met werk van internationale vrouwelijke street artists; en als laatste onderdeel de Spin Offs, waarbij het collectief zelf op landelijk niveau workshops geeft aan leeftijdgenoten en street art gaat maken in de openbare ruimte van Nederland. In dit project werkt MAMA nauw samen met het HipHopHuis Rotterdam, waar tevens een deel van het project plaatsvindt.
In Parijs, New York en Berlijn duikt steeds vaker lieflijke, 'meisjesachtige' street art op, in contrast met de alom bekende, rauwe masculiene graffiti en street art. In Nederland staat deze girly vorm van street art nog in de kinderschoenen en is de mannelijke variant dominant in het straatbeeld. MAMA heeft altijd aandacht geschonken aan de vrouwelijke maker in de hedendaagse beeldcultuur. Met dit project heeft MAMA de ambitie om een actieve rol te spelen in de ontwikkeling, vernieuwing en de toekomst van street art, gecombineerd met een bijzondere vorm van talentontwikkeling. All Girls Street Art Collective is grootstedelijk, krachtig, cultureel divers en Rotterdams, maar heeft ook landelijke allure en lonkt naar de wereld.

De selectie van de twaalf meisjes (in de Try Outs, november 2012) wordt gevolgd door een intensief traject met masterclasses, atelier- en tentoonstellingsbezoeken en stedentrips, van december 2012 tot en met maart 2013. Gedurende dit traject onderzoeken de meiden de (on)mogelijkheden van street art, komen in aanraking met de street art geschiedenis, leren praktische skills, en ontwikkelen hun eigen stijl als individuele street artists en als collectief. Het collectief maakt in het voorjaar van 2013 onder professionele begeleiding hun eigen tentoonstelling in Showroom MAMA. Hierbij wordt hun eigen werk gecombineerd met werken van vrouwelijke street art grootheden, zoals bijvoorbeeld Margareth Killgallen (1967-2001 †, USA) en Miss Van (1973, FR). De meiden zullen grotendeels zelf de kunstenaars selecteren.

Het All Girls Street Art Collective is een nieuw project van het bestaande Rookies Traject, MAMA's talentontwikkelingstraject voor jongeren van 16-26 jaar. Rookies doen werkervaring op in het culturele veld door samen met MAMA projecten mee te ontwikkelen en uit te voeren. Op basis van hun interesses, achtergrond, vaardigheden en ambities bepalen zij het traject waarin zij zich ontwikkelen met behulp van MAMA's staf en externe professionals uit het veld. Rookies zijn inhoudelijk betrokken bij MAMA's programmering en hebben een klankbordfunctie binnen de organisatie. Het Rookies Traject kent een verdiepende tak: Rookies MA, en vanaf dit jaar een jongere tak: Rookies Junior.
All Girls Street Art Collective is een eerste project onder de noemer Rookies Junior: gericht op 14-18 jarigen. Rookies Junior richt zich op jongeren als maker van kunst: het zelf creëren is voor deze doelgroep een belangrijke motivatie om zich met kunst & cultuur te identificeren en daar blijvende interesse voor te ontwikkelen. Rookies Junior wordt geformaliseerd in afgebakende projecten.Het All Girls Street Art Collective is het eerste Rookies Junior project.

All Girls Street Art Collective wordt een actief street art collectief dat ook na het project haar sporen achterlaat. Om dit te stimuleren zal het collectief binnen en buiten Rotterdam werk in de openbare ruimte maken. Daarnaast zullen de meiden hun enthousiasme en kennis overdragen aan andere jongeren door het geven van workshops op scholen en bij andere culturele instellingen als RAAF (Rotterdam) en AAMU (Aboriginal Art Museum in Utrecht).

Op 17 november vinden de eerste Try Outs plaats in het HipHopHuis. Deze dag, gevuld met workshops, meet & greets met kunstenaars (onder andere Kiki Peeters, Lastplak) en optredens nodigt zoveel mogelijk meiden uit om hun motivatie, kwaliteiten en enthousiasme met elkaar te delen en te laten zien. Aan het einde van de dag wordt de eerste selectie van het collectief bekend gemaakt door de scouts. Tijdens Try Out II op 24 november zal de definitieve selectie worden gepresenteerd. Meld je aan via www.allgirlsstreetartcollective.nl
In samenwerking met: 
HipHopHuis Rotterdam
Met ondersteuning van: 
Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Rotterdam, Dienst Kunst & Cultuur en Kroonpart Rotterdam.

Gerelateerd
OMIN: ONSKRUID
Tentoonstelling
Try Out #2
Tentoonstelling
DVD: ONSKRUID
Publicatie
Links
Downloads