Evenement
World Chess Boxing Championship
'Fighting is done in the ring and wars are waged on the board',
Op 
vrijdag 14 november 2003
Locatie: 
Paradiso, Amsterdam
Lancering van nieuwe koningsdiscipline in de sportwereld
1e Wereldkampioenschap Schaken-Boksen in Paradiso Amsterdam
Paradiso, vrijdag 14 november 2003 Op 14 november strijden Iepe the Joker en Luis the Lawyer in de boksring en op het schaakbord om de wereldtitel schaken-boksen. Het kampioensgevecht wordt onder auspiciƫn van de World Chess Boxing Organisation (WCBO) georganiseerd. Hiermee introduceert het WCBO de nieuwe koningsdiscipline in de sportwereld.

Schaken-Boksen
In een schaak-bokswedstrijd wisselen het schaken en het boksen elkaar af. In de eerste ronde schaken de deelnemers vier minuten, en in de tweede ronde boksen ze twee minuten tegen elkaar. In de derde ronde wordt weer geschaakt en in de vierde ronde weer gebokst. Een wedstrijd bestaat uit maximaal zes rondes schaken en vijf rondes boksen. Schaakmat, het vallen van de schaakvlag, of (technische) KO beslissen de wedstrijd.

IEPE
Het wereldkampioenschap schaken-boksen is een project van de Nederlandse kunstenaar IEPE (1974). Hij maakte vooral naam en faam met zijn Joker Performances in Berlijn (1999) en Tokyo (2000). Verkleed als nar zette hij met tientallen lokale kunstenaars, artiesten en jongeren grote kruispunten af met rood-wit politielint. Verkeerschaos was het gevolg. Beide keren werd IEPE gearresteerd, maar beide keren werd de nar weer vrijgelaten. De trilogie zou voltooid worden in het New York van Guliani. De terroristische aanslagen op het WTC voorkwamen echter dat de nar de kroon op zijn werk kon zetten. IEPE heeft ook ander werk op zijn naam staan. Met Kampfbereit (2000/2001) nam IEPE tijdens de beruchte 1 mei demonstraties in Berlijn stelling tegen radikale linkse en een jaar later tegen radicale rechtse demonstranten. Vorig jaar zomer (2002) was IEPE succesvol met het poƫtische Das Wunder von Berlin. Hij liet op de Hackescher Markt - die hij 3 jaar eerder had afgezet - voorbijgangers mijmeren over het wonder van zijn regenende boom bij stralende zonneschijn.

Promotors
Een van de drijvende krachten achter het wereldkampioenschap schaken-boksen is MAMA showroom for media and moving art. In de boxwereld spreekt men van promotors, in de beeldende kunst van een productiehuis. MAMA heeft een eigen showroom op de Witte de Withstraat in Rotterdam, maar ontwikkelt graag kunst- en cultuur-projecten die op heel verrassende locaties worden gepresenteerd. IEPE presenteert een installatie in showroom MAMA als onderdeel van de groepstentoonstelling SMLXL. De installatie bestaat onder andere uit de speciaal ontwikkelde robotschaakarm, de outfits van de schaak-boxers, de Champion's Belt in combinatie met unieke video-opnames uit Paradiso.

De promotor BKB of wel Booije en van Bruggen verzorgt de productie-organisatie. BKB is een jong en hip communicatieburo uit Amsterdam.

Paradiso Op 14 november staat Paradiso geheel in het teken van deze nieuwe tak van sport. Een grote boksring in het midden van de zaal is gezichtsbepalend. Hiphopbeats en mc's brengen het publiek in de juiste sfeer. De grote zaalvloer vormt deze avond de arena voor demonstratiepartijen, het afsluiten van weddenschappen, persconferenties en het titelgevecht. 'Fighting is done in the ring and wars are waged on the board', aldus de WCBO.
Met ondersteuning van: 

Gerelateerd
SMLXL
Tentoonstelling
Links