Pinhole camera
Pinhole camera
Pinhole foto van James Gilbert<br />
Pinhole foto van James Gilbert
Vorige / Stop / Volgende
Educatie
Cultuurtraject
Van 
maandag 30 november 2009
t/m 
woensdag 9 december 2009
Locatie: 
Showroom MAMA
In de tentoonstelling Het Kabinet maken kunstenaars Honet, Gues en Allergy een totaalinstallatie van foto's, tekeningen, tekst en films en wordt de sfeer van de Parijse catacomben voelbaar.
In de honderden foto's die Honet maakt, documenteert hij niet alleen zijn tags (term uit de graffiti: korte parafen waaraan de maker door zijn collega's wordt herkend), maar ook het alledaagse leven. De leerlingen krijgen een rondleiding langs hun reizen door de wereld. Ze zien o.a. een fotostrip die gebaseerd is op een reis van Peking naar Moskou via Kazachstan en een beeldverslag van de underground feesten en zwerftochten door de Parijse catacomben.
Aansluitend op de rondleiding door de tentoonstelling gaan de leerlingen aan de slag met het maken van een eigen beeldverslag met behulp van een pinhole camera. Leerlingen gaan op ontdekkingsreis in hun directe omgeving. Er wordt hen gevraagd een snapshot te ensceneren.

Inleiding
Tijdens de inleiding krijgen leerlingen uitleg over de werking van de pinhole camera. Een pinhole camera is een camera zonder lens. In plaats van een lens wordt een klein gaatje (pinhole) gebruikt. De inleiding introduceert de begrippen camera obscura encsluitertijd. Aan de hand van herkenbaar beeldmateriaal maken leerlingen kennis met het verschil tussen snapshots en geënsceneerde fotografie.

Rondleiding
In de rondleiding ontdekken de leerlingen dat er vandaag de dag nog steeds ontdekkingsreizigers bestaan. De kunstenaars Honet, Allergy en Gues laten zich inspireren door de catacomben van Parijs (een ondergronds gangenstelsel) en hun ontdekkingen tijdens reizen over de wereld. Samen met de leerlingen wordt gekeken naar de manier waarop de gebeurtenis wordt vastgelegd, met bijzondere aandacht voor de fotografie. Leerlingen maken kennis met beeldaspecten, zoals kadrering, perspectief, licht en compositie. Ze onderzoeken het verschil tussen een snapshot en een geënsceneerde foto. Tijdens de rondleiding kunnen de leerlingen geleerde termen toepassen met hun camera, telefoon of iPod.

Workshop
Na het theoretische gedeelte en de rondleiding krijgen de leerlingen een pinhole camera ter beschikking. De leerlingen gaan op onderzoek in de directe omgeving, geïnspireerd door beelden uit de tentoonstelling. Ze worden geconfronteerd met de gelimiteerde mogelijkheden van een pinhole camera, want hoe maak je een snapshot-ogende foto, wanneer je een sluitertijd van 15 seconden nodig hebt?
In de doka ontwikkelen leerlingen hun negatief.Gezamenlijk worden de foto's bekeken en geëvalueerd. Welke foto lijkt het meeste op een snapshot en waar komt dat door? Hierna gaan ze opnieuw naar buiten om met de opgedane kennis en ervaring een tweede foto te nemen. Ter afsluiting worden de foto's van de verschillende groepen vergeleken.

Tentoonstelling
In de periode dat het Cultuurtraject plaatsvindt (30 november - 15 december) worden de foto's van de leerlingen gepresenteerd in een tentoonstelling, die 24 uur per dag te zien is door de ruiten van de Politiegalerie (Witte de Withstraat 25, naast MAMA).

Resultaten leerlingen
Na afloop van de tentoonstelling worden de foto's naar uw school gestuurd, evenals het beeldverslag van het bezoek aan MAMA door fotograaf Benjamin Li.

Verwerking op school
Tevens ontvangt u een werkblad voor het maken van een pinhole camera en een kijkwijzer, waarmee de leerlingen (nogmaals) hun eigen foto's danwel foto's van fotografen kunnen bekijken en analyseren aan de hand van de begrippen die ze tijdens hun bezoek aan MAMA hebben geleerd. Zowel de foto's, het werkblad en de kijkwijzer zullen op de website van MAMA geplaatst worden.
 
Gerelateerd
Het Kabinet
Tentoonstelling
Downloads