Publicatie
Container
Van 
vrijdag 12 september 2003
t/m 
dinsdag 30 september 2003
Een container is zowel een prachtig beeldhouwwerk als een banale box voor het wereldwijd verschepen van spullen.
Meestal zien we alleen de box. De container is een symbool geworden voor Rotterdams rol als grootste Europese haven, een plek waar goederen en dingen langskomen op weg naar of juist weg uit Europa.

Het is daarom passend dat de naam van Rotterdams nieuwste box vol ideeën en creativiteit een link legt met deze lange traditie van de goede oude import en export. We nodigen je uit om lang en hard na te denken over de box, maar zorg ervoor dat je binnen goed rondsnuffelt. Daar vind je meer dan twintig projecten en artikelen.

Het Rotterdam Festival brengt dit jaar de launch van Container, het nieuwe bookazine over visuele cultuur die interessante ontwikkelingen in de hedendaagse visuele cultuur op een no-nonsense manier laat zien. Ontwikkeld door een dynamisch team met onder meer Lenny Oosterwijk, Pieter Schol (voormalig art director van Rails), Jan Mol (uitgever en creatief directeur van Ad!dict magazine) en MAMA's eigen Boris van Berkum. Het doel is om van Container een regulier kwartaalblad te maken.

Het programma van het jaarlijkse festival De Wereld van Witte de With en De Cool, waar alle festiviteiten plaatsvinden, zijn het startpunt voor Container's eerste issue. Het humoristische item over illustrator Fiep Westendorp (onderwerp van een tentoonstelling in de Kunsthal) vormt bijvoorbeeld een tegenwicht voor het donkerdere verhaal Bullit, dat gaat over de feiten en de wonderen van een shoot-out die vorig jaar in de buurt plaatsvond.

35 Kunstenaars, fotografen, stylisten, illustratoren, columnisten en journalisten werden uitgedaagd om een project op zich te nemen voor Container. De richting van de redactie was onvermurwbaar. Er was geen plek voor compromissen, fashion shoots moesten opnieuw geschoten worden. De onverwachte sponsoring van twintig kilo varkensvlees resulteerde in de wereldpremière van Shoarma Carving.

Container creëert mogelijkheden voor samenwerking: het Rotterdamse illustratiecollectief Antistrot ontmoet op zes pagina's zijn Antwerpse tweelingbroer in Meat Market.
 
Gerelateerd