Luuk Bode
Luuk Bode
Luuk Bode
Luuk Bode
DJ Chantelle
DJ Chantelle
Hans van Bentem
Hans van Bentem
Tentoonstelling
Artoonism In The Third Degree
Van 
zondag 4 februari 2001
t/m 
zaterdag 14 april 2001
Met bijdragen van: 
Luuk Bode, Cirque de Pepin, Hans van Bentem & DJ Chantelle
Samengesteld door: 
Jeroen Everaert
Onder de titel ' Artoonism in the third degree' presenteerde showroom MAMA het werk van Luuk Bode, Cirque de Pepin, Hans van Bentem & DJ Chantelle.
De derde tentoonstelling in de serie 'Dutch Artoonists'. De Artoonisten bouwen hun kunstwerken op uit elementen, ontleend aan underground strips, Japanse manga en massamedia.

Het werk van de Artoonisten is vaak doorspekt met satire. De zoete zeepbel van de reclame wordt met humor en confronterende beeldtaal doorgeprikt. Klassieke evergreens maar daarom niet minder geliefde thema's zijn Seks en Religie; maar ook actuele onderwerpen zoals genmanipulatie en kunstmatige intelligentie passeren de revue. Zoals aanwezig in een portret van een groen figuur op gigantische Nike-schoenen. De maker, Luuk Bode, beeldde deze muisachtige hulk af met aureool en afgetraind lichaam. De optelsom van Marvel- en Disney-genen op Nike's lijkt een onoverwinnelijke, nieuwe heilige voort te brengen.

De Artoonist vindt de bouwstenen voor zijn composities aan massamedia, verpakkingen, reclame en natuurlijk cartoons; of dit nu Marvel, Disney of obscure Manga betreft is hem om het even. Hieraan worden fantastische elementen toegevoegd, die hun oorsprong hebben in sciencefiction en de (hedendaagse) mythologie. "Mensen zitten meer tijd voor hun pc, videospelcomputers of tv dan ze op straat lopen. De media zijn dus net zo belangrijk als de real-time wereld om ons heen, Mario Bros is even wezenlijk als de groenteboer op de hoek." aldus de Artoonisten.

Toen MAMA de vier artiesten uitnodigde om gezamenlijk te exposeren, stonden ze erop om voor de expositie werk te maken waarbij ze met zijn vieren in en door elkaar zouden werken. In navolging van de vroege surrealisten vouwden zij het tekenvel in vieren en tekenden ieder een deel. De eerste artiest tekende een kop, de tweede het bovenlichaam, de volgende het onderlichaam. Pas nadat de laatste artoonist de voeten toe had gevoegd, werd de tekening onthuld en zagen de artoonisten wat de anderen hadden gemaakt. Zo ontstaat het zogenaamde 'Cadavre Exquis'. Een gouden recept voor een serie zeer bizarre tekeningen.

Een selectie van deze cadavres werd als motief gebruikt in het behang die het artoonistisch werk ondersteunde.

Spin-off
De artoonisten werden in november gevraagd om een monument voor Marten toonder te vervaardigen. Dit kunstwerk is een geschenk van de Rotterdammers aan het dubbeltalent Toonder, wiens wieg in de Maasstad heeft gestaan. De onthulling zal plaats vinden op 12 juli 2002.
 
Gerelateerd
Artoonisme
Tentoonstelling
Explosion
Project