Tentoonstelling
Thinking of a Masterplan
Van 
vrijdag 16 juni 2000
t/m 
maandag 7 augustus 2000
Met bijdragen van: 
Nicole and Marc Maurer, DELTA, Zedz
Samengesteld door: 
Boris van Berkum
In 1984 behoorde Boris Tellegen (1968) tot de pioniers van de Europese graffiti-beweging toen hij zijn alias 'DELTA' voor het eerst op de muur plaatste.
Vanaf dat tijdstip trachtte hij alle andere graffiti-artiesten voor te zijn en blijven; met succes. In 1986 richtte hij zijn eigen graffiti-crew op, genaamd 'INC' (Incontrol). Nederlands beste graffiti-artiesten werden er lid van. Tellegen ontwikkelde in de loop der jaren een steeds complexere en ruimtelijkere stijl. Zijn studie aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit in Delft heeft zijn werk zichtbaar beïnvloed.

In het jaar dat Tellegen als ingenieur afstudeerde (1994), werd Ronald van der Voet (1971), in de graffiti-scene bekend onder de naam 'ZEDZ', ook lid van de 'INC'-crew. Sinds was hij 1986 onder andere actief in crews zoals 'LHC' (Leiden Hardcore), 'MP' (Mad Posse) en 'TSF' (The Split Force). In 1992 begon hij een studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 1998 studeerde hij af als grafisch ontwerper/autonoom kunstenaar aan het instituut. Met Van der Voet had Tellegen de nodige tegenpool gevonden. Op een gelijkwaardig hoog niveau dagen zij elkaar uit met ruimtelijk-typografische experimenten.

Op initiatief van mama ontmoette het tweetal in 1998 architect Marc Maurer (1969). Maurer heeft van 1986 tot 1987 als hiphop DJ gewerkt bij een piratenstation in Duitsland, waar hij gedurende zijn lagere en middelbare schoolperiode woonde. In 1988 startte hij zijn studie aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. In 1992 viel hij reeds op met zijn aan hiphop gerelateerde stijl op een expositie van 'De Eindhovense School'. In 1995 studeerde Maurer af als bouwkundig ingenieur en startte samen met partner ir. Nicole Maurer-Lemmens een architectenbureau in Eindhoven.

Zijn werk werd genomineerd voor de Archiprix (1996) en de NPS Cultuurprijs (1998). Met Tellegen en Van der Voet ontwikkelde hij een aan graffiti gerelateerde architectuur.

P2001
Drie van deze ontwerpen werden in mama gepresenteerd. Centraal in deze tentoonstelling staat de samensmelting van aan graffiti gerelateerde vormen met architectuur. Dit uitte zich in het ontwerp voor het stadsmeubel 'ZEDZ Beton' en 'Masterplan' een ontwerp voor een villa in het kader van het Wilde Wonen. De directe aanleiding voor deze presentatie was het derde ontwerp voor een paviljoen voor Rotterdam Culturele Hoofdstad in 2001 in opdracht van mama.

Dit paviljoen P2001heeft de basis gelegd tot het nadenken over verschillende actuele onderwerpen aangaande het tentoonstellen in de toekomst, het exposeren van beeldcultuur gebruikmakend van de nieuwe technologieën, de veranderende identiteit van de verschillende (kunst) disciplines van het individu in een veranderende gedigitaliseerde informatiemaatschappij.

Spin-off: Winnaar Millenium Prijs
Op 31 mei jongstleden schreef de Stichting Nederland Cultuur & Innovatie 2000 de Nationale Millennium Prijsvraag uit. Hiermee nodigde zij innovatief talent in Nederland uit antwoord te geven op de vraag 'Hoe zie jij Nederland in de 21ste eeuw?'. Zo'n tweehonderd innovatieve talenten in Nederland gingen de uitdaging aan en zonden een voorstel in, om kans te kunnen maken op één van de themaprijzen van honderdduizend gulden. De inzendingen dienden op het snijvlak van cultuur, ondernemerschap en wetenschap te zijn uitgewerkt en te getuigen van een visie op de toekomst. Na beoordeling door de verschillende vakjury's zijn uiteindelijk 28 inzendingen geselecteerd, te verdelen over acht prijzen.

Gedurende de afgelopen 2 jaar heeft het DELTA-MAURER-ZEDZ ontwerpteam een aan graffiti gerelateerde architectuur ontwikkeld. In de zomer van dit jaar is het werk van de ontwerperscombinatie gepresenteerd in MAMA (Showroom for Media and Moving Art). Centraal stond daarbij het ontwerp van een paviljoen voor de manifestatie "Rotterdam 2001 - Culturele Hoofdstad van Europa", dat in opdracht van Showroom MAMA door het team ontwikkeld is.
 
Links