Tentoonstelling
First Strike
Van 
zaterdag 11 april 1998
t/m 
zaterdag 23 mei 1998
Met bijdragen van: 
Luuk Bode
Samengesteld door: 
Boris van Berkum
Showroom MAMA, exposeert van 11 april tot 23 mei
de autonome werken van de kunstenaar en illustrator Luuk Bode.
Door volop gebruik te maken van invloeden uit de massamedia gooit Bode in de beeldende kunst geldende criteria flink ondersteboven.
'Mensen zitten meer tijd voor de tv, dan ze op straat lopen, de media zijn dus net zo belangrijk als de wereld om ons heen, Mario Bros. is even wezenlijk als de groenteboer op de hoek' aldus Luuk Bode.

Vanwege de belangrijke invloed van de (underground) strip, manga en cartoons, presenteert MAMA zijn werk in de serie 'Dutch Artoonists.'
Artoonisme of Toonisme is een nieuwe stroming binnen de beeldende kunst. De Artoonisten bouwen hun kunstwerken op uit elementen, ontleend aan de underground strip, manga en massamedia.

Bode ontleent de clich├ęs voor zijn composities aan verpakkingen, strips, reclames en oude prenten. Hieraan voegt hij fantastische elementen toe, die hun oorsprong lijken te hebben in science fiction, new age en mythologie. Het resultaat bestaat uit beelden die een vertrouwde en een exotische indruk maken, zoals het zelfportret dat verdacht veel op een Lucky Strike pakje lijkt, of een schilderij waarop de ronde haardos van Sjors (van Sjors en Sjimmie) de dimensies heeft aangenomen van een ruimtehelm, terwijl het stripfiguurtje in een tekstballon een voor ons onuitspreekbare kreet uitslaat.

Voor de gelegenheid heeft de kunstenaar de showroom van muurschilderingen voorzien. Bovendien zijn er van de meeste schilderijen zeer betaalbare luxe reprodukties te koop.

First Strike! is gesponsored by Lucky Strike.