Vorige / Stop / Volgende
Evenement
Opening report Meatdistrict
De opening van MAMA's nieuwe expo Meatdistrict donderdag 8 februari was een extra bijzondere, het was namelijk het curator debuut van directeur Nous Faes. Om dit te vieren was er een speciale pre-opening met stevige cocktails voor relaties en vrienden van MAMA georganiseerd.
Het feestbeest stond te glunderen temidden van alle aandacht en kreeg het leukste compliment van Emmo Grofsmit (MK galerie) die Nous 'een verborgen talent' noemde en de show 'een prachtige museale presentatie'. Nooit te oud om ontdekt te worden natuurlijk!

Het industriële karakter van het thema is in de styling doorgezet naar de buitenkant van de showroom, die – op wat peepholes na – voor de gelegenheid bijna geheel afgeplakt is met kartonnen dozen. Alleen het gigantische portret door Andres Serrano van Lesa Lewis, de vrouwelijke zwarte bodybuildster, is van buitenaf pontificaal zichtbaar, voor de meeste andere werken moet je echt naar binnen.

Het plastische aspect van het vlees neemt in de tentoonstelling soms dark-showachtige vormen aan, zoals in de aparte kamer die een installatie van Richard Stipl herbergt en ook het werk van Enrique Marty zuigt je mee naar de donkere kanten van het bestaan. De show wordt echter verluchtigd met veel humor; neem de kabinetten van Kerstin Drechsel met kleine sexy poppetjes die verwikkeld zijn in diverse seksuele standjes, of de werken van Sergey Bratkov: prachtige documenten van het Russische leven met matrozen quasi-erotisch relaxend en lichamen rondwentelend in de heilzame werking van modderbaden. Er zijn erotiserende, porseleinen creaties van Rachel Kneebone - chique dressoirstukken die bij nadere bestudering door mannelijke symbolen overwoekerde vrouwelijke naakten blijken te zijn; er zijn robotachtige constructies van Rijkacademie graduate Gal Kinan die een militaristische opvoeding doen vermoeden, haar overweldigende imposante Father reikt letterlijk tot bijna aan het plafond.

Desiree Palmen laat het lichaam verdwijnen door camouflagetechnieken toe te passen. Alsof het toch misschien maar beter is om in deze wereld niét van vlees en botten te zijn gemaakt. Aram Tanis tenslotte, showt ons naakt ontdaan van erotiek; dit is ons lichaam.

Na de opening stond er een stevige afterparty gepland die direct om 23:00 uur van start zou gaan, zodat we alle gasten van de opening mee konden sleuren de dansvloer op. Maar door falende techniek liep het anders en konden de deuren naar de zaal pas rond 00:30 uur geopend worden. Een buitenlands aandoend tafereel van publiek dat ongeduldig voor de gesloten zaaldeuren stond te trappelen was het gevolg. Toen het eenmaal zo ver was en in rap tempo de artiesten optraden gaf Gina D'Orio, hoewel ze het moest doen met ontoereikende technische middelen, een charming performance weg en er werd stevig gedanst, zelfs op de voor de gelegenheid ongekend mellow Dj Cliche. We zagen Bea de Souza (The Agency Londen) confereren met Hans Martens (Hisk Antwerpen) en Jan Willem Stas (Willem de Kooning én KABK). Vanuit het Boijmans kwam ontwerpduo ZUS met Air directeur Patrick in 't Klooster binnenzeilen en ook na een uitputtend debatprogramma liet Sophie von Olfers (Witte de With) geen verstek gaan. Voeg daar nog een bont gezelschap als Sebastiaan Straatsma (ontwerper van de nieuwe MAMA showroomdesk), het voltallige Humobistenduo, het damescomité Kimberly Clark en vrijwel alle MAMA Rookies die mega-hard aan de show hadden gewerkt aan toe, en het plaatje mag duidelijk zijn: het was druk en de posse had het naar zijn zin.

Temidden van het tumult maakte Baschz in zijn spontane creabeahoek iedereen blij met gefröbel dat voor een zee aan blauwgroene lampjes op de dansvloer zorgde. Tot ver na de officiële sluitingstijd werd er doorgedraaid en zo was het tegen 04.00 uur dat dj's, Gina d'Orio, Mark Boombastik en personeel van MAMA en de Unie hun bedjes op zochten.

Voor wie het allemaal gemist heeft: Gina valt nog te bewonderen in de Europese premiere van Sue de Beer's The Quickening tijdens de Museumnacht in MAMA's private viewing en Meatdistrict is nog te bezoeken tot en met zondag 1 april.
 
Gerelateerd
Meatdistrict
Tentoonstelling