Raamproject
Raamproject IV
Van 
dinsdag 12 oktober 2010
t/m 
donderdag 28 oktober 2010
Locatie: 
Showroom MAMA
Met bijdragen van: 
Daphne Leeuwestein ('83, Rotterdam), Sarah Baganz ('87, Den Haag), Harvey Davelaar ('89, Den Haag), Anneke Nieuwdorp ('86, Den haag), Dinesh van den Berg ('88, Wassenaar), Ilse de Vries ('89, Den Haag)
Tijdens de opbouw van de tentoonstellingen van MAMA worden de ramen van de Showroom gebruikt voor het Raamproject. In MAMA's Raamprojecten krijgen de Rookies, MAMA's vrijwilligers, de kans als junior curator raampresentaties samen te stellen.
De basis van het Raamproject is eenvoudig. Groepjes kunstacademiestudenten of jonge creatievelingen maken, onder begeleiding van Rookies, een ontwerp voor MAMA's ramen. Het Raamproject is een eerste proeve van bekwaamheid van de allernieuwste lichting kunstenaars, maar ook voor de Rookies in de rol van curator.

Raamproject IV is gemaakt onder begeleiding van twee Rookies, Benjamin Li en Charlotte Tasma. Studenten van de Koninklijke Academie in Den Haag hebben met docent Ewoud van Rijn aan een project gewerkt dat aansluit bij 2208 (Or How I Missed the End of the World).

"Het is net net als nu, maar dan tien keer erger"
Interview met de deelnemende kunstenaars van Raamproject IV

Door Benjamin Li en Charlotte Tasma

Voordat de grafiekstudenten zich storten op het produceren van hun Raamproject, vroegen Charlotte en Benjamin hen het hemd van het lijf. Want wat betekent het einde van de wereld voor deze jonge generatie?

De titel van de aankomende tentoonstelling verwijst naar een jaartal. Hoe ziet volgens jullie het jaar 2208 eruit?

Volgens Anneke Nieuwdorp ziet de wereld er in 2208 uit zoals de meeste sciencefiction films voorspellen. Er zullen aanzienlijk minder mensen op aarde leven als gevolg van rampen en gebrek aan grondstoffen en voedsel. China zal dan één van de machtigste landen van de wereld zijn, terwijl Amerika is afgezwakt tot een zwaar christelijk en arm land.

Ook Daphne Leeuwenstein heeft een somber beeld van de toekomst. Volgens haar zijn veel landen in 2208 verwoest door natuurrampen en is de wereldpopulatie gedaald. De landen die bespaard zijn gebleven van een ramp kampen met veel vluchtelingen. De verharde wereld zorgt er verder voor dat er nog meer haat en nijd is tussen verschillende bevolkingsgroepen. Eigenlijk verandert er niet zo veel volgens Daphne. Het is net als nu, maar dan tien keer erger.

Waarom zijn mensen volgens jullie zo geïntrigeerd door het idee van het einde van de wereld?

Volgens Dinesh van den Berg zijn mensen van nature heel nieuwsgierig en is het logisch dat mensen geïntegreerd zijn door het einde van de wereld. Ze willen een verklaring hebben voor alles. Hoe zijn we ontstaan? Hoe gaat het eindigen? En wat gebeurt er dan?

Harvey Davelaar vindt het vooral interessant of de mens de oorzaak zal zijn van het einde van de wereld of dat er iets anders is dat hiervoor gaat zorgen.

Aan Ilse de Vries vragen we wat haar geïnspireerd heeft voor haar ontwerp.

Het ontwerp van Ilse de Vries is geïnspireerd op de komende expositie: 2208 (Or How I Missed the End of the World). Haar uitgangspunt voor haar idee is de wereld zoals we hem nu kennen en de steeds verdergaande digitalisering hiervan. Het heeft dan ook niets te maken met de apocalyptische vertellingen over het einde van de wereld. Zij ziet het meer als een einde van een tijdperk, namelijk het einde van de wereld zoals we hem nu kennen.

Volgens Ilse is in 2208 de wereld totaal veranderd op het gebied van de communicatie. Nu hecht men nog waarde aan persoonlijke ontmoetingen, in 2208 zal nog meer interactie plaatsvinden via digitale kanalen zoals computers en digitale netwerken. In haar illustratie is dit terug te zien in de mensen die verbonden zijn via computers. Daarnaast is in haar illustratie een deel van het universum te zien. Volgens Ilse is het universum oneindig en zij vraagt zich dan ook af of het einde van de wereld niet gewoon het begin is van een nieuw universum.
Met ondersteuning van: 

Gerelateerd
Raamproject I
Raamproject
Raamproject II
Raamproject
Raamproject III
Raamproject
Raamproject V
Raamproject
Raamproject VI
Raamproject
Raamproject VII
Raamproject
Raamproject IX
Tentoonstelling
Raamproject XIII
Raamproject