Project
Favoriete ontwerp voor Reclaiming the Street
Het ontwerp Twist and Shout van Martand Khosla (Romi Khosla Design Studio) uit New Delhi is door een vakjury uitgeroepen tot de winnaar van MAMA's competitie Reclaiming the Street.
Reclaiming the Street was een ideeënwedstrijd waarin MAMA op zoek ging naar ontwerpen voor objecten of aanpassingen van de stedelijke ruimte die uitnodigden tot gedeeld gebruik door skateboarders en andere gebruikers van de stedelijke omgeving.
Twist and Shout van Romi Khosla Design Studio is een eenvoudige, langwerpige gedraaide vorm van hoge sculpturale kwaliteit (nu reeds wordt hij liefdevol de "wokkel" genoemd) en moet vervaardigd worden uit hergebruikt hout.

Twist and Shout was een van de meer dan 85 ingezonden ontwerpen die studenten, kunstenaars, skateboarders en ontwerpers van over de hele wereld inzonden voor Reclaiming the Street. Een vakjury bestaande uit Florian Waldvogel (ex-skateboarder en huidig Directeur Hamburger Kunstverein), Gyz La Rivière (ex-skateboarder, beeldend kunstenaar en Rotterdam expert/visionair), Louisa Menke (fotograaf en professioneel skateboardster), Elger Blitz (eigenaar Carve, ontwerp en ingenieursbureau en ex-professioneel skateboarder), Dees Linders (directeur Sculpture International Rotterdam) en Elma van Boxel (ZUS architecten), koos vier inzendingen die verder ontwikkeld konden worden. Het publiek bepaalde de vijfde nominatie.

De vijf genomineerde ontwerpen waren:
1. Twist and Shout van Martand Khosla (Romi Khosla Design Studios, New Delhi, India).
2. & van Carlos Antonio Ruiz Tapia, San Juan Cuautlancingo, Mexico.
3. Red Height Design van Tefvik Mehmet Aydin en Bahadir Altinkaynak, Ankara, Turkije.
4. The Car Crashset/Fun is Awesome van Marten Koster, Hassel Dekker, Bjorn Eulink en Renee Reijnders, Gouda, Nederland
Het publiek koos:
5. De Badkuip/The Bathtub van NAUTA architecture & research (Maurizio Scarciglia), Rotterdam, Nederland.

De vijf ontwerpers werden in de gelegenheid gesteld hun idee verder te ontwikkelen. Criteria werden aangescherpt en er werden "kansrijke" Rotterdamse locaties voorgesteld. Eind oktober werd er een masterclass georganiseerd voor de ontwerpers waarin zij hun idee konden pitchen tegenover drie masters: Elger Blitz, Jeroen Everaert (directeur Mothership) en Koen Taselaar (beeldend kunstenaar en skateboarder). Na de definitieve ontwerpen te hebben ontvangen, kozen deze masters hun favoriet: Twist and Shout.

Twist and Shout
Twist and Shout van Martand Khosla is een eenvoudige, langwerpige gedraaide vorm van hoge sculpturale kwaliteit (nu reeds wordt hij liefdevol de "wokkel" genoemd), en is vervaardigd uit hergebruikt hout. De vorm is sterk in zijn eenvoud en is afgeleid van een skateboard beweging. Vermomd als kunstobject is het ook voor niet skaterboarders aantrekkelijk. Het ontwerp reclaimt een stuk van de openbare ruimte op een subtiele manier. De jury vindt dit een origineel en fijnzinnig ontwerp: allen zouden dit graag in de stad gerealiseerd zien. Doordat het geen gangbaar skateboard object is, daagt het de skater uit. Twist and Shout moet al skatend overwonnen worden.

Publicatie
Bij de wedstrijd is een publicatie uitgebracht. Hierin zijn onder andere alle genomineerde ideeën en eervolle vermeldingen opgenomen. Met teksten van Iain Borden en Jocko Weyland, en foto's van Koen Taselaar en Louisa Menke. De redactie werd gevoerd door Clint van der Hartt, architectuurhistoricus en hoofdredacteur van Stuit'r. De vormgeving werd gedaan door Petra Valdimarsdóttir. De publicatie verscheen in het voorjaar van 2011 uit en werd gecopubliceerd door Post Editions, Rotterdam.
Met ondersteuning van: 
Gemeente Rotterdam, Stichting Mondriaan, Stimuleringsfonds Architectuur en Stichting DOEN

Gerelateerd
Reclaiming the Street
Tentoonstelling
Twist & Shout
Kunst in openbare ruimte
Downloads